Rapportage Adviessysteem voor N-bijbemesting gereed. Stikstof-bijmestadviezen in aardappelen op basis van sensoren die gewasreflectie meten is een stap dichterbijgekomen.

In 2010 en 2011 werden gegevens van proeven uit 1997 tot 2003 opnieuw bekeken en er werden in 2009 en 2010 op nieuwe bemestingsproefvelden data verzameld. Dit alles om adviessystemen voor stikstof bemesting in aardappel met sensoren te kunnen ontwikkelen.
De rapportage is nu klaar en een schat aan informatie is ontsloten.
Een methode die werkt met moderne sensortechnologieën zal het mogelijk maken om een flinke efficiëntieslag te realiseren. Met behulp van sensortechnologie kan de gift beter worden afgestemd op de behoefte van de plant.

Veel initiatiefnemers hebben dit onderzoek gesteund en zij hebben een werkplan ingediend binnen de 1e tranche van het Programma Precisie Landbouw (PPL). Deze rapportage en de complete data set zijn nu beschikbaar voor verdere implementatie

♦ Dataset 1 (oude gegevens): http://edepot.wur.nl/176769
♦ Dataset 2 (2010): http://edepot.wur.nl/176770

Dit project dient als bron van informatie voor die verschillende initiatiefnemers. Allen kunnen zij gebruik maken van wetenschappelijk vastgestelde adviesregels.

Partners:
Vanuit PPL: Agerland, Agrifirm, Agritip, v.d. Berg, BLGG AgroXpertus, v.d. Borne, CZAV, Hamster/Wage, H-wodka, KMWP, Nedato, QMS, Spinof/Hogeland/de Wadden, Mijno van Dijk mechanisatie, Wieringermeer precies, Wiski, ZLTO, HZPC, Homburg machinehandel en het Productschap Akkerbouw


Contactpersonen:
Frits van Evert, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Rapportage:Vervolg:
Het werk aan precisiebemesting aardappelen wordt voortgezet in "Op naar Precisielandbouw 2.0"


De 'GreenSeeker':

 


PPLNL Rapportage:

 

Zie ook onderstaande links (beide apparaten kunnen in het veld gebruikt worden, ze meten het chlorophyll gehalte en dat is een goede maat voor N status):

De N-tester van Yara: http://yara.co.uk/crop-nutrition/Tools-and-Services/n-tester/
De SPAD meter: https://www.specmeters.eu/chlorofylmeter-minolta-spad-502-plus-zonder-datalogger.html

 

Go To Top